Search This Blog

Wednesday, December 14, 2011

OPSYEN SBPA - TERIMA ATAU TOLAK


 1. Apabila Ceupacs memohon tambahan masa untuk kakitangan awam menerima SBPA, pasti ada isu yang dijangkakan akan mengusutkan perkhidmatan sesaorang penjawat awam.

 2. Justeru di sini saya akan cuba gariskan siapa yang patut memilih atau tidak SBPA. Apabila dinamakan opsyen, bermakna tawaran ini bukan paksaan. Anda berhak memilih atau menolak SBPA.

 3. Seorang penjawat awam yang cemerlang, sepatutnya menerima SBPA. SBPA menitikberatkan kecermerlangan dalam perkhidmatan. Opsyen ini juga merupakan tapisan di antara kakitangan yang cemerlang dan yang tidak cemerlang.

 4. Dalam SBPA, penjawat awam yang cemerlang, akan mendapat faedah yang berganda. Sila fahamkan artikel sebelum ini.

 5. Ini juga bermakna, jika anda menolak SBPA, anda dengan sendirinya mengaku bahawa anda tidak cemerlang.

 6. Bagi penjawat awam yang telah berada di tahap gaji mati, SBPA hanya menaikkan sedikit gaji anda. Anda pasti marah. Itu saya yakin. Apakah anda perlu menolak SBPA?

 7. Sudut pandangnya begini. Sehingga 2010 anda tidak menerima anjakan gaji di bawah SSM. SBPA telah membuka peluang kepada anda untuk menerima semula anjakan gaji sehingga anda berusia 60 tahun. Dari sudut ini, golongan ini juga mendapat faedah. Saya cadangkan kumpulan ini menerima SBPA.

 8. Bagi kumpulan JUSA dab Premier, anjakan gaji yang diterima begitu banyak. Itu memang sepatutnya. JUSA selalunya berkerja tanpa mengenal masa dan tempat. Kerja, kerja, kerja, dan kerja serta kerja. Di sektor swasta, gaji kakitangan setaraf JUSA, jauh lebih tinggi daripada gaji JUSA dalam SBPA. Pada saya adil. Kalau ada JUSA yang menolak SBPA.....dia pasti gila atau tiga suku.

 9. Exit polisi adalah yang paling menarik dalam SBPA. Tetapi ini juga hanya untuk orang cemerlang. Saya sendiri bercadang untuk menyertai swasta dengan adanya SBPA. Esok saya pilih 60 tahun. Jun 2012 saya akan memohon ke syarikat Multinasional. Ganjaran saya akan dikira sehingga umur 60 tahun dan saya tetap akan menerima pencen pada usia 55 tahun.

 10. Jika saya ingin kembali kepada kerajaan, perkhidmatan di syarikat multinasional akan diambilkira. Ertinya perkhidmatan bersambung, gaji swasta akan disambung dengan gaji kerajaan. JUSA lah tu. Itu adalah jalan mudah untuk menjadi JUSA.

 11. Cuma, kita takut sejarah SSM berulang. Sistem cemerlang tetapi perlaksanaan cincai dan hancur. Kita takut "wal hasil balik asal".

 12. Betul tak?

No comments: